Idei de Afaceri
Proiecte europene finanțabile din Fonduri Europene
O parte dintre ideile de afaceri ce se pot înființa cu fonduri europene necesită o investiție inițială importantă, însă sunt și afaceri care pot fi pornite cu sume mai mici – chiar cu câteva mii de euro.

Pentru a vă ajuta să identificați oportunitățile pe care le aveți pe plan local, vă recomandăm ca înainte să alegeți ce business doriți să vă desfășurați, să aveți în vedere următoarele:

– dacă în localitate/local mai există alte afaceri similare cu cea pe care doriți să o înființați. Concurența este bună, însă ar fi recomandat să vă îndreptați către o activitate pentru care aveți clientelă disponibilă;

– ce experiență profesională sau de alt fel aveți în domeniul în care doriți să investiți. O parte dintre afacerile ce se pot face cu bani europeni presupun studii minime de specialitate (liceul agricol pentru tehnicieni veterinari, liceu economic pentru contabili, liceu sanitar sau cursuri pentru asistenți medicali etc.) sau o certificare pentru această activitate (coafor, mecanic auto, instructor de fitness sau transportator);

– resursele financiare disponibile trebuie să fie în acord cu planurile dumneavoastră de afaceri. Dacă nu veți putea face toate investițiile pe care vi le-ați asumat în planul de afaceri cu care luați banii europeni, riscați să dați înapoi banii primiți și, foarte probabil, să nu aveți succes în afacerea pe care ați pornit-o.

idee-de-afacere-fonduri-europene-nerambursabile-eugmar

Fabrică de sucuri naturale

Băuturile răcoritoare se bucură de un mare succes, indiferent de anotimp, ceea ce face ca o asemenea afacere să ajungă profitabilă într-un timp scurt.

Întreprinzătorii pot alege să producă sucuri acidulate, energizante, sucuri naturale, care sunt tot mai apreciate de consumatori, siropuri sau chiar să îmbutelieze ape minerale.

Este bine de știut că instalarea unei fabrici de sucuri naturale într-o zonă pomicolă are un mare avantaj, întrucât materia primă poate fi obținută cu mult mai mare ușurință și se reduc costurile de transport.

Printre băuturile tot mai căutate se numără socata, sucul de cătină, dar și siropurile de fructe de pădure sau cu plante medicinale.

Atelier de textile

Afacerea cu materiale textile poate fi una foarte profitabilă, ținând cont de cererea existentă pe piață.

Obiectul de activitate poate varia. Astfel, întreprinzătorul se poate orienta către producerea materialelor textile necesare fabricării diverselor produse sau chiar producerea de țesături. De asemenea, se poate realiza și o producție de covoare – posibil cele tradiționale, și mochete și chiar a unor articole precum sfori, frânghii și plase.

Având în vedere efectivul de oi din România, o afacere bună în acest domeniu poate fi o fabrică care să se ocupe de procesarea lânii, întrucât numărul centrelor de acest gen din țară este redus.

Croitorie

O croitorie poate fi înființată la țară cu costuri destul de mici, se poate începe chiar și cu 2-3 mașini de cusut, urmând ca businessul să se dezvolte ulterior.

Puteți opta pentru a face modificări hainelor, dar și pentru a croi dumneavoastră ținute de ocazie sau mult-apreciatele ii tradiționale.

Atelier de încălțăminte

Atelierul de încălțăminte este o idee de afaceri care se poate implementa ușor. Axați-vă pe reparații, dar și pe a crea modele noi, comode, folosind piele naturală.

Oamenii sunt tot mai atrași de tradițional, astfel că producția de opinci, care nu necesită costuri foarte mari, aduce un venit considerabil.

Fabrică de săpunuri naturale

Afacerile cu săpunuri naturale sau săpunuri de casă pot fi destul de profitabile, având în vedere faptul că aceste produse au căutare. Fabricarea săpunurilor nu necesită costuri mari, întrucât materiile prime sunt relativ ieftine.

Pentru înființarea unei asemenea fabrici este nevoie de ustensile, forme de turnat, ambalaje și, cel mai important, ingrediente, precum uleiuri, argile, unturi vegetale în cazul săpunurilor naturale și sodă, ulei vegetal și apă distilată în cazul celor de casă, la care se mai pot adăuga ingrediente secundare ca tărâțele, fulgii de ovăz sau florile uscate.

Atelier de produse ceramice

Produsele ceramice pot aduce un venit bun întreprinzătorului, iar costurile înființării unei fabrici cu acest obiect de activitate sunt moderate.

Produsele ceramice precum farfuriile sau cănile, se găsesc în orice casă, astfel că fabricarea acestora va fi întotdeauna necesară.

Materia primă folosită este argila, așadar amplasarea fabricii într-o zonă care facilitează accesul la aceasta este un avantaj.

Atelier de tâmplărie

Un bun tâmplar își poate înființa cu ușurință un atelier într-o zonă rurală. Investiția necesară este una relativ mică, iar venitul este destul de mare dacă, de exemplu, antreprenorul se axează pe producerea de mobilă.

Amplasarea unui atelier de tâmplărie în apropierea unei zone forestiere reprezintă un avantaj important pentru buna funcționare a acestuia. Având aproape materia primă necesară, costurile alocate procurării și transportării acesteia se reduc semnificativ.

Fabrică de echipamente sportive

Fabricarea echipamentelor sportive poate fi o afacere care dă roade. Gama de produse poate varia de la mingi de tenis, de fotbal sau de oină la rachete de tenis și mănuși de baseball sau pentru portari.

Costurile înființării unei astfel de afaceri sunt relativ moderate. Materia primă pentru aceste produse are un preț accesibil și nu este necesară o forță de muncă mare.

Fabrică de mături

Măturile sunt nelipsite din casele românilor. Așadar, o fabrică care să aibă ca obiect de activitate producția de mături este negreșit o afacere profitabilă.

Investiția inițială este una mică, iar materialele necesare au un preț redus. Totodată, și forța de muncă este una relativ mică.

Service auto

Un bun mecanic auto își poate deschide un service într-o zonă rurală fără prea mari investiții, bucurându-se în același timp de un venit bun. De obicei, în zonele rurale nu se găsesc service-uri auto, ceea ce reprezintă un mare avantaj, întrucât concurența este foarte redusă. Astfel, oamenii vor prefera să meargă la service-ul cel mai apropiat și accesibil decât să meargă în căutarea unuia până în cel mai apropiat oraș.

Firmă pentru finisaje

O firmă care se ocupă de finisaje este o afacere bună pentru o zonă rurală.

Fie că este vorba despre renovări sau de finalizarea unor case noi, vă puteți gândi să oferiți servicii diverse precum lucrări cu ipsos, lucrări de tâmplărie, de pardosire și placare a pereților, vopsire și montare a geamurilor sau a ușilor.

Firmă de transport

Avantajul înființării unei firme de transport într-o zonă rurală este lipsa concurenței, întrucât majoritatea acestor firme se găsesc în zonele urbane. Astfel, întreprinderile care au nevoie să asigure transportul mărfurilor, vor apela la firma locală. Investiția inițială este una moderată, mașinile necesare putând fi achiziționate în leasing. Totodată, aveți și varianta transportului de persoane, unde trebuie să acordați o atenție sporită legislației în vigoare.

Agropensiune

Cu o investiție moderată, agropensiunile îi permit fermierului să își suplimenteze veniturile. Agropensiunea oferă pe lângă cazare și un contact cu activitățile agricole, turiștii putând să participe la acestea. Aici un mare rol îl vor avea promovarea și calitatea serviciilor, care, dacă sunt corecte, vor atrage clientelă aproape tot timpul anului.

Firmă de catering

Este de preferat ca o firmă de catering dintr-o zonă rurală să aibă în apropiere un oraș. Astfel, va putea prelua comenzi nu numai din zona rurală, dar și comenzi pentru evenimente mai mari sau mai importante din orașul aflat în proximitate. Pentru înființarea unei asemenea firme nu este necesară o investiție prea mare, iar venitul poate fi unul considerabil.

Firmă de contabilitate

În zona rurală multe întreprinderi apelează la o firmă pentru a ține evidența datelor contabile. În acest context, o firmă care are ca obiect de activitate contabilitatea este binevenită. Astfel, cei care apelau la firme mai depărtate din lipsă de contabili în zonă, se vor reorienta și vor merge la firma locală. Este o afacere care necesită o investiție moderată și care aduce un venit bun și constant.

Cabinet veterinar

Un cabinet veterinar într-o zonă rurală este o afacere care aduce un venit foarte bun, necesitând totodată o investiție relativ mică. Cabinetul poate fi înființat chiar și de un tehnician veterinar, care poate colabora cu un medic veterinar doar pentru cazurile mai grave. Având în vedere efectivul de animale și de păsări dintr-o zonă rurală, profitul este asigurat.

Firmă de reparații

O bună afacere într-o zonă rurală este o firmă de reparații. Aceasta nu necesită o investiție mare și aduce un venit bun, pentru că va atrage toata populația din zonă, care nu va mai fi nevoită să meargă în orașe apropiate pentru a-și repara lucrurile. Serviciile de reparații pot fi diverse, inclusiv repararea calculatoarelor, a aparatelor electrocasnice, a mobilei, a ceasurilor sau a bijuteriilor etc.

Coafor

Coaforul cu frizerie inclusă în mediul rural va atrage mulți clienți, asigurând un venit bunicel. Pentru a deschide o asemenea afacere este nevoie de o investiție relativ mică, nefiind nevoie de mult echipament, ci doar de personal calificat. Tipul acesta de afacere fiind mai rar întâlnit în zonele rurale este foarte probabil să aibă un mare succes.

Pompe funebre

O idee de afacere ce poate fi sprijinită cu fonduri europene sunt pompele funebre.

Nu este nevoie de o investiție inițială foarte mare, iar oamenii locului vor prefera să apeleze la o firmă locală atunci când au un necaz, decât să mai bată drumul până în cel mai apropiat oraș.

Servicii de curățenie

O firmă care oferă servicii de curățenie din zona rurală este de preferat să fie amplasată în proximitatea unui oraș, care îi va oferi posibilitatea unor contracte mai importante cu diverse firme care organizează evenimente sau cu clădirile de birouri. Avantajul unei asemenea firme este că necesită o investiție mică, aducând în schimb un venit bun dacă reușiți să găsiți forță de muncă dedicată și să oferiți rezultate.

Studio foto-video

O afacere profitabilă și totodată plăcută pentru pasionați poate fi reprezentată de un studio foto-video.

Cu un echipamente profesionist și investiții în softuri de editare a imaginilor, veți putea oferi servicii pentru evenimente precum nunți, botezuri, serbări școlare, conferințe sau vă puteți consacra ca un fotojurnalist în mediul rural.

Fabrică de mase plastice

Deschiderea unei asemenea fabrici presupune costuri mai mari, dar este o afacere profitabilă. Este necesar un echipament special pentru fabricare diferitelor produse. Avantajul este că se pot produce de la obiecte pentru bucătărie sau baie până la obiecte pentru grădină. Sunt lucruri necesare în orice casă, precum castroane, căni, coșuri de gunoi sau rufe, găleți și multe altele. Aveți în vedere și zona de ambalaje, care este acum o sursă frumoasă de venituri.

Fabrică de anvelope și camere de aer

Numărul mașinilor din România este în continuă creștere. Așadar, este necesară producerea unui număr tot mai mare de anvelope și camere de aer. Fabricarea unor produse de calitate asigură succesul, dar și investiția este pe măsură. Avantajul amplasării unei asemenea fabrici într-o zonă rurală este că pe lângă faptul că se pot fabrica produse pentru autoturisme, se pot fabrica anvelope și camere de aer și pentru utilajele agricole, acestea fiind mai ușor de vândut.

Fabrică de sticle din plastic

Fabricarea sticlelor de plastic prespune investiția într-un echipament costisitor de prelucrare a plasticului.

Dacă găsiți însă clientelă pentru produsele dumneavoastră, această afacere poate avea mare succes.

Fabrică de cărămizi

Fabricarea materialelor necesare construcției imobilelor este o idee de afacere destul de bună, dar care presupune o investiție inițială semnificativă. Pentru fabricarea cărămizilor sunt necesare spații pentru depozitarea argilei, un utilaj special pentru prelucrarea acesteia, spații pentru uscarea cărămizilor și cuptoare industriale pentru arderea acestora. Este bine ca o asemenea fabrică să fie așezată în apropierea unei cariere din care se va extrage argila, materia primă fiind astfel la îndemână.

Fabrică de var

O fabrică care are ca obiect de activitate producerea varului poate fi avantajoasă mai ales dacă este amplasată în apropierea unei cariere de unde se extrage calcarul, care reprezintă materia primă necesară fabricării varului. Varul bulgări (industrial), dar și cel hidratat asigură un venit bun, datorită utilizării lor constante în construcții. Amplasarea unei asemenea fabrici într-o zonă rurală este avantajoasă mai ales pentru că aici varul este foarte des utilizat în gospodării, având astfel o parte din clienți asigurați.

Atelier de jucării din lemn

În prezent, majoritatea părinților satisfac aproape orice dorință a celor mici, ținând totodată la buna educație a acestora, așadar înființarea unui atelier de jucării din lemn este o afacere profitabilă, deși investiția inițială este destul de mare. Într-un asemenea atelier se pot produce de la case de păpuși până la jucării educative, precum cuburi sau puzzle-uri. Sunt necesare diferite echipamente pentru prelucrarea lemnului (ferăstrău circular universal și de formatizat, mașină de rindeluit, mașină de frezat, mașină pentru mortezat, mașină de șlefuit etc.), dar și o forță de muncă însemnată. Facilitarea accesului la materia primă prin amplasarea atelierului într-o zonă forestieră este avantajoasă.

Tipografie

O tipografie amplasată într-o zonă rurală are avantajul concurenței reduse.

Astfel, poate prelua micile comenzi locale, dar și pe cele mai mari din zonele urbane, marfa fiind transportă ulterior către client.

O tipografie este o afacere extrem de profitabilă, dar care necesită o investiție pe măsură, fiind nevoie de mașini speciale pentru tipărire.

Cabinet medical

Dacă aveți pregătirea necesară, un cabinet medical într-o zonă rurală este o idee de afacere bună. Deși investiția este relativ mare, având în vedere echipamentul medical necesar, care este destul de scump, aveți în vedere că dacă oferiți servicii de calitate, veți avea pacienți nu doar din localitate, ci din toată zona. Puteți oferi servicii medicale la domiciliu, ceea ce pentru oamenii în vârstă și cei cu copii foarte mici va fi foarte util.

Sală de fitness

Deschiderea unei săli de fitness presupune o investiție semnificativă, pentru că pe lângă spațiul în care se va desfășura activitatea, este nevoie și de echipament sportiv costisitor și de personal calificat. Pentru ca o sală de fitness din mediul rural să aibă succes, este bine ca aceasta să se afle în proximitatea unui oraș sau oamenii din zonă să aibă acces ușor la localitatea în care este amplasată.

Adresa noastră:

Splaiul Corneliu Coposu nr. 1
Cinema Residence
Et.1, Ap.10
Lugoj, jud. Timiș

Despre noi

EUGMAR vă oferă asistenţă în identificarea proiectelor şi a surselor de finanţare, servicii de consultanţă în elaborarea proiectelor, precum şi servicii de management al proiectelor.

Acest site folosește cookie-uri esențiale funcționării lui și cookie-uri neesențiale, pentru analiza traficului și îmbunătățirea experienței de navigare. Aveți posibilitatea de a seta browser-ul dvs. să le blocheze și astfel nu veți utiliza funcții și elemente ce depind de cookie-uri. Prin utilizarea acestui site sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor esențiale pe dispozitivul utilizat.